Leefstijl advies

Haal het beste uit jezelf!

Voel je je uitgeput door slaapproblemen? Overweldigd door stress? Of op zoek naar een gezondere levensstijl? Laat je begeleiden en ondersteunen op je reis naar een betere gezondheid en welzijn.

 

Het draait om meer dan alleen voeding en beweging. Er wordt gebruik gemaakt van een holistische benadering, waarbij rekening  wordt gehouden met factoren zoals slaap, stressmanagement, beweging, voeding en nog veel meer.

Slaap beter, leef beter

Een goede nachtrust is essentieel voor een optimale gezondheid en welzijn. Wist je dat je veel klachten kan krijgen van slaapproblemen? Denk aan:

 1. Fysieke Gezondheidsproblemen: Langdurig slaaptekort kan het risico op verschillende gezondheidsproblemen verhogen, waaronder obesitas, diabetes type 2, hartaandoeningen, hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem.
 2. Verminderde Immuniteit: Voldoende slaap is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Bij gebrek aan slaap kan de weerstand van het lichaam tegen infecties afnemen, waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheid, griep en andere ziekten.
 3. Verstoorde Hormoonbalans: Slaaptekort kan de hormoonbalans beïnvloeden, met name hormonen die het hongergevoel reguleren (zoals ghreline en leptine), waardoor het moeilijker wordt om een gezond gewicht te behouden.
 4. Verstoord Sociaal en Werkleven: Slaapproblemen kunnen leiden tot verminderde productiviteit op het werk, problemen in persoonlijke relaties en een verminderd vermogen om deel te nemen aan sociale activiteiten.
 5. Chronische Pijnverergering: Slaap is cruciaal voor het verminderen van pijn en het bevorderen van herstel. Slechte slaap kan leiden tot een verergering van bestaande pijnklachten.
Stressmanagement voor een ontspannen Leven

Stress kan een breed scala aan nadelige effecten hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Hier zijn enkele veelvoorkomende nadelige effecten van langdurige of chronische stress:

 1. Fysieke Gezondheidsproblemen:
  Langdurige stress kan leiden tot een verhoogd risico op fysieke gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk, spijsverteringsstoornissen, immuunstoornissen, slapeloosheid en vermoeidheid.
 2. Verzwakt Immuunsysteem: Langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het lichaam kwetsbaarder wordt voor infecties en ziekten.
 3. Spijsverteringsproblemen: Stress kan gastro-intestinale problemen veroorzaken, zoals maagpijn, misselijkheid, braken, diarree of constipatie.
 4. Veranderingen in Eetgedrag: Sommige mensen reageren op stress door te veel te eten, terwijl anderen hun eetlust verliezen. Beide gevallen kunnen leiden tot problemen met het gewicht en de algehele gezondheid.
 5. Verhoogd Risico op Burn-out: Langdurige stress op de werkplek kan leiden tot burn-out, gekenmerkt door uitputting, cynisme en verminderde werkprestaties.

 

Beweging

Te weinig lichaamsbeweging kan aanzienlijke nadelige effecten hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Enkele voorbeelden:

 1. Gewichtstoename en Obesitas: Gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot een onbalans tussen calorieën die worden geconsumeerd en verbrand, wat kan resulteren in gewichtstoename en uiteindelijk obesitas.

 2. Spierzwakte en Verlies van Spiermassa: Onvoldoende beweging kan leiden tot verzwakking en atrofie van spieren, waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse taken uit te voeren en het risico op blessures toeneemt.

 3. Verminderde Botdichtheid en Osteoporose: Lichaamsbeweging helpt bij het opbouwen van botdichtheid en -sterkte. Onvoldoende beweging kan leiden tot verminderde botdichtheid en een verhoogd risico op osteoporose, vooral bij oudere volwassenen.

 4. Verhoogd Risico op Chronische Ziekten: Een gebrek aan beweging is geassocieerd met een verhoogd risico op chronische aandoeningen, waaronder hartziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, beroerte, bepaalde vormen van kanker en metabool syndroom.

 5. Slechte Mentale Gezondheid: Regelmatige lichaamsbeweging staat bekend om het verminderen van stress, angst en depressie. Het gebrek daaraan kan leiden tot een slechtere mentale gezondheid en welzijn.

Overige leefstijlfactoren 

Zijn er andere leefstijlfactoren waar je ondersteuning bij zoekt? Neem dan gerust contact op voor persoonlijk advies. 

Relax
Scroll naar boven