Voetreflextherapie

Voetreflextherapie

De behandeling

WANNEER IS VOETREFLEX TOEPASBAAR?

Voor voetreflextherapie hoeft er niet direct sprake te zijn van een duidelijke klacht. De therapie kan worden ingezet om drie redenen:
1. Preventief: Om eventuele klachten te voorkomen. Door voetreflextherapie worden eventuele blokkades opgespoord en weggemasseerd, zodat het evenwicht tussen lichaam en geest optimaal blijft.


2. Ter ontspanning:
Voetreflextherapie kan heel ontspannend werken. Mensen die tegen een burn-out aan zitten, te gestrest, permanent moe zijn of een zware periode doormaken, kunnen baat hebben bij een voetreflexmassage.

3. Om een klacht te behandelen: een voetreflexbehandeling kan verlichting geven bij uiteenlopende klachten, zoals spier en gewrichtsklachten, rugklachten, menstruatiepijn, maag-en darmklachten, luchtwegproblemen, hoofdpijn, migraine, stress, somberheid, vermoeidheid, overgangsklachten en nog veel meer!

WERKING VOETREFLEXTHERAPIE

Ons hele lichaam is terug te vinden op onze voeten in de vorm van reflexzones. Dit zijn gebieden op de voeten die een lichaamsdeel, klier of orgaan weerspiegelen. Door deze zones met de juiste dosering te masseren wordt de bloed- en energiedoorstroming verbeterd en het zenuwstelsel positief beïnvloed. We sturen het lichaam aan om het zelfhelend vermogen te gebruiken, klachten kunnen hierdoor verbeteren of zelfs verdwijnen.

Voetreflextherapie is bij veel klachten inzetbaar en het is een veilige manier van behandelen. Het kan ook een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde. Het vervangt echter geen medisch advies of voorgeschreven medicijnen. Als je onder behandeling bent van een arts of specialist, raden we je aan om eerst contact met hen op te nemen voordat je voetreflextherapie overweegt naast je huidige behandeling.

Het lichaam wordt gezien als een samenwerkend geheel. Klachten worden benaderd als een samenspel tussen Oosterse- en Westerse geneeswijzen. Een speciale HBO-opleiding heeft mij bekwaam gemaakt in het combineren van oosterse en westerse geneeswijzen. Ik werk volgens de fysioreflextherapie methode, waarin elementen van acupunctuur en fysiotherapie zijn opgenomen.

Bij het opstellen van een behandelplan dat volledig is afgestemd op jouw klachten, wordt er zorgvuldig geluisterd naar de aard van de klachten en hun oorsprong. De focus ligt niet alleen op de klacht zelf, we proberen samen te onderzoeken hoe de klacht is ontstaan en waar de oorzaak ligt.

Door nieuwe impulsen te geven aan de corresponderende voetreflexzones, stimuleren we de stofwisseling, doorbloeding, energiedoorstroming en prikkeloverdracht van het zenuwstelsel. Dit draagt bij aan het opheffen van blokkades en versnelt het afvoeren van afvalstoffen. Op deze manier behandelen we klachten op een holistische wijze, wat leidt tot een snelle verbetering. Recent onderzoek heeft dit ook bevestigd.

De behandeling

De behandeling begint met een intakegesprek onder het genot van een voetbad. Om erachter te kunnen komen wat er eventueel aan de hand is zullen er wat vragen worden gesteld over je stemming, levensstijl, voeding, algehele gezondheid en ziektegeschiedenis. Dan wordt er een behandelplan opgesteld. De behandeling zelf duurt ongeveer een uur, waarna je even rustig kunt bijkomen en een glas water kunt drinken.

Tijdens de behandeling wordt met hand en edelstenenstokjes gewerkt. Afhankelijk van de klacht krijgen de voetreflexzones – drukpunten – die corresponderen met de mogelijke oorzaak van de klacht, extra aandacht. Het doel is om via stimulatie – strijken, kneden en kloppen de energiestroom te herstellen, waardoor de bloed en lymfecirculatie weer optimaal worden. Soms wordt er ook voor gekozen om handreflex toe te passen.

Edelstenen
Is voetreflextherapie pijnlijk?

Als een orgaan of lichaamsdeel niet optimaal werkt, weerspiegelt zich dat in de voeten op de corresponderende punten. De plek in de voet die overeenkomt met een ‘niet goed functionerend’ orgaan wordt vaak pijnlijk. Echter wordt voetreflex als erg ontspannend ervaren. Het doel is uiteindelijk ook om de blokkades op te heven, dit kan alleen als het lichaam goed ontspannen is.

Frequentie

Hoeveel behandelingen er nodig zijn is afhankelijk van de klacht, is deze chronisch of acuut? Of zijn de sessies meer gericht op preventie of ontspanning? Uitgaand van een ‘klacht’ zijn er vaak 6 tot 8 behandelingen nodig. Een prikkel werkt ongeveer een week door, dit herhalen we dan ook wekelijks. Zijn de klachten daarna verbeterd is het advies om preventief de behandeling bij te houden. De frequentie daarvan gaat meestal in overleg.

Wat kan er behandeld worden?

Oppervlakkige klachtbehandeling: wordt toegepast bij klachten aan de spieren , botten, huid of gewrichten zoals: (sport)blessures, verzwikkingen, botbreuken, bursitis, RSI, carpal tunnelsyndroom, hielspoor en meer. De voetzones worden behandeld van o.a. de plek zelf, de meridiaan die er langs loopt en zorgt voor aan- en afvoer van de energie op deze plek. Ook wordt de voetzone van het orgaan dat volgens de 5-elementen samenwerkt met het weefsel behandeld en het ruggenmergsegment waaruit dit lichaamsdeel gevormd is.


Anti-stressbehandeling: deze behandeling helpt o.a. bij stress, migraine, hoofdpijn, algehele onrust, slaapproblemen en maagproblemen. De voetzones van de systemen in het lichaam die rust kunnen creëren worden behandeld en de ophoping van de energie en spanningen in het hoofd en de maag kunnen het lichaam weer verlaten.


Meridiaanklacht: de energie in een meridiaan stroomt niet goed door , waardoor er een energievolte (geeft pijn) ontstaat of een energieleegte. De voetzone van de meridiaan wordt behandeld tezamen met de meridianen die samenwerken met de verstoorde meridiaan.


Orgaanklacht: Dit kunnen klachten zijn aan een orgaan zelf of klachten aan het lichaam die volgens de 5-elementen een sterke samenhang hebben met het orgaan. Klachten: artrose aan de gewrichten, fibromyalgie, blaasproblemen, maagproblemen, longproblemen, obstipatie en meer… De organen werken samen met elkaar in groepen. Door de voetzones van de organen te behandelen die allen van invloed zijn op het orgaan waarin de energie verstoord is kunnen klachten snel verdwijnen.


Hormonale behandeling: behandeling van de voetzones van alle hormoonklieren helpt om de hormoonspiegel weer in balans te brengen. Deze behandeling helpt o.a. bij overgangsklachten, acné, menstruatieklachten, klachten m.b.t. de vruchtbaarheid enz..


Metamorfosemassage: de zones van de chakra’s op de voeten, handen en het hoofd worden behandeld waardoor deze weer goed kunnen doorstromen. Deze massage helpt o.a. om weer goed in je eigen kracht te komen, om emoties te verwerken en kan pijnstillend werken. Ook is deze massage goed om te ondergaan tijdens de zwangerschap.


Lymfedrainage: de lymfedrainage wordt via de voetzones gegeven. De behandeling werkt o.a. bij vochtophopingen en verhoogt de weerstand. Deze behandeling wordt ook veel ingezet na ziekte of operaties om bijvoorbeeld de narcose uit het lichaam te helpen.

Kwaliteit

Vitaal Hoeksche Waard is aangesloten bij verschillende organisaties waardoor vergoeding mogelijk is. 

Benieuwd of voetreflex ook in jouw zorgpakket zit?

Informeer bij je zorgverzekering of kijk in de polis onder alternatieve geneeswijze. 

Scroll naar boven